Costel Gâlcă, antrenorul Universității Craiova, se află într-o situație delicată, având șanse mari să fie demis în curând de patronul Mihai Rotaru. În ciuda poziției bune a echipei în clasament, locul 2, atmosfera din Bănie este tensionată, în special din cauza jocurilor neconvingătoare din acest sezon. Cu doar două meciuri disputate acasă în ultimele două luni, tribunele de pe „Ion Oblemenco” au fost parțial goale, iar suporterii, nemulțumiți de prestația echipei, și-au exprimat în repetate rânduri frustrarea. În plus, seria de conflicte dintre jucători și public a adăugat un strat de tensiune în jurul echipei.

Gâlcă nu a reușit să îndeplinească două obiective importante stabilite de club: ocuparea locului 2 în clasamentul sezonului trecut și calificarea în grupele Conference League, de unde Craiova a fost eliminată prematur de Maribor. În contextul în care urmează meciuri dificile cu Farul și FCSB, poziția echipei pe locul secund este în pericol, mai ales că după disputarea restanțelor, Craiova ar putea coborî pe locul 4.

Campania de transferuri și rezultatele dezamăgitoare

Antrenorul a beneficiat în vară de investiții importante, clubul cheltuind peste 2 milioane de euro pentru transferuri, aducând nouă jucători, printre care Carlos Mora, Luis Paradela, Takuto Oshima, Iago Lopez și Gregorio Sierra. Însă prestațiile lor nu au convins, unii primind puține minute de joc, iar alții având evoluții sub așteptări. Responsabilitatea acestor achiziții îi revine lui Gâlcă, care a insistat pentru aducerea lor.

În ciuda lotului numeros și echilibrat, echipa pare divizată, antrenorul nereușind să unească grupul și să gestioneze eventualele „bisericuțe” din vestiar. Relația lui Gâlcă cu jucătorii este descrisă ca fiind rece, iar interacțiunile tensionate dintre fotbaliști și fani au devenit tot mai frecvente. După meciul cu Slobozia, căpitanul Nicușor Bancu a avut o altercație verbală cu fanii de la tribuna a doua, iar la remiza cu Botoșani, huiduielile suporterilor au fost acoperite de organizatori cu muzică amplificată.

După reproșurile primite de Ivaylo Petev, fostul antrenor, pentru lipsa promovării tinerilor din academie, Gâlcă nu a adus nicio schimbare în această direcție. Deși i s-au alocat jucători în pauzele internaționale, antrenorul nu s-a implicat activ în meciurile juniorilor, participând doar la un singur turneu juvenil organizat în Bănie.

Costel Gâlcă are o clauză de reziliere imensă, dacă este dat afară

Principalul obstacol în încheierea colaborării dintre Gâlcă și Universitatea Craiova este clauza de reziliere de 500.000 de euro. Dacă parcursul nesatisfăcător al echipei continuă, despărțirea ar putea fi anticipată, iar meciurile cu Farul, FCSB și Hermannstadt devin esențiale pentru viitorul lui Gâlcă la Craiova. Pavel Badea, directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, și-a exprimat public dezamăgirea față de evoluția echipei, adăugând presiune asupra antrenorului.

„E clar că lumea este nemulțumită. Așteptările erau foarte mari, din nefericire jocul nu este la nivelul pe care îl așteptam. Din punctul meu de vedere, supărarea este îndreptățită. Am fost unul dintre cei care l-am susținut și l-am propus pe Gâlcă pentru poziția de antrenor. Este clar că așteptările erau mult mai mari, să sperăm că în următoarele meciuri echipa va reuși să arate mai mult din punct de vedere al exprimării.

Nu neapărat rezultatele și lipsa de puncte ar fi o problemă majoră. Problema majoră este exprimarea echipei în teren, forma slabă a multora dintre jucători. Deja a trecut o perioadă destul de lungă de timp de când Gâlcă are posibilitatea să imprime echipei un stil de joc, un sistem de joc, să-i știe pe jucători, să-i pună pe posturile pe care ei dau cele mai bune rezultate, să-i vadă pe cei care sunt în formă. Craiovenii și în general oltenii au așteptări foarte mari. Ei cunosc destul de bine fenomenul, au fost învățați cu marea performanță, de mult timp li se promite o mare performanță, anul acesta comparativ cu alți ani s-au făcut investiții majore, condițiile sunt la superlativ și totuși rezultatele nu apar. Iar faptul că nu ne-am calificat în cupele europene a lăsat un gust amar tuturor celor care iubim Universitatea Craiova.

Eu cred că un antrenor trebuie să fie în primul rând un bun psiholog, la ora actuală să scoți echipa la antrenament, să dai o temă de antrenament, să faci un prim 11, fac mulți antrenori. Trebuie să fie pentru ei mai mult decât un antrenor, un mentor, trebuie să le câștige încrederea. Dacă nu reușesc cu acest lucru antrenorii, nu au performanțe”, a declarat Pavel Badea, la ProSport Live.

Conducerea echipei este acum nevoită să ia o decizie importantă pentru viitorul Universității Craiova, în speranța de a redresa situația și de a îmbunătăți relația cu suporterii, care a devenit din ce în ce mai tensionată în ultima perioadă.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.