Doctorii spun că este bine să bem cafea. Beneficiile acesteia depășesc cu mult riscurile. Cercetătorii au analizat, de-a lungul anilor, acestă băutură și au ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea ajută corpul uman.
Cafeaua are multe beneficii pentru organismul uman și le vom prezenta mai jos, conform studiilor realizate la nivel global. Efectele consumului de cafea diferă de la persoană la persoană, în funcție de sănătatea fiecăruia.
În studii de acest fel nu poți controla o mulțime de variabile: cât de mult oamenii fac sport, calitatea somnului, ce mănâncă și multe altele. Există o mulțime de lucruri pe care ei le fac diferit. Chiar dacă ai control asupra vârstei, etniei și sexului, nu poți surprinde toate particularitățile stilului de viață care determină longevitatea, este de părere Dr. Art Caplan, din cadrul Facultății de Medicină a Universității din New York.
În anul 2017 au fost făcute două mari studii asupra cafelei și beneficiile acesteia asupra organismului uman. Analizele au fost făcute pe diverse grupuri de populație din toată lumea.
Ce beneficii ai dacă bei cafea?
- Primul studiu este un studiu masiv efectuat în California pe mai multe tipuri de rase, care a fost aleasă între anii 1993 și 1996. Observarea indivizilor a continuat până în anul 2012. S-au înregistrat 58.397 de decese din 3.195.484 în timpul monitorizării. Comparând cu neconsumul de cafea, consumul a fost asociat cu scăderea mortalității totale, după ce s-au ajustat alte cauze ca fumatul sau bolile.
- Al doilea studiu care a demonstrat aceleași beneficii, măsurând însă și cantitatea care ar trebui consumată – cel puțin 4 căni de cafea pe zi, pentru rezultate pozitive, a fost efectuat pe populații europene din 10 țări.
- Al treilea studiu, și cel mai recent, a fost prezentat în cadrul ESCCongress și a demonstrat că persoanele care consumă cel puțin 4 cești pe zi cu acest lichid au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă niciodată sau aproape niciodată cafea.
Deși oamenii sunt de părere că, consumul cu acest lichid crește tensiunea acest lucru nu este adevărat. Studiile au demonstrat că băutul cafelei reduce riscul de boală coronariană, infarct miocardic și fibrilație atrială. De asemenea, s-a dovedit că nu există nicio legătură între cafeină și contracțiile ventriculare sau atriale premature. Cafeaua reduce oxidarea LDL – colesterol (colesterol rău) și markerii inflamației.
Conform studiilor, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: endometrial (minim 4 căni pe zi), de prostată (6 căni pe zi), gât și cap (4 căni pe zi), de sân (mai mult de 5 căni zilnic), carcinom cu celule bazale (peste 3 căni zilnic) și melanom. Acest efect se datorează proprietăților antioxidante ale cafelei, dar și celor care împiedică mutageneza. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice și în cadrul cancerului colorectal.
Deși beneficiile sunt nenumărate, există și anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate înrăutăți anxietatea, insomnia și, eventual, mări riscul de a face glaucom. Cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă.
În concluzie, consumul cu acest lichid face bine pentru sănătatea umană, însă trebuie ținut seama și de afecțiunile pe care fiecare le are. Așadar este indicat să beți cafea, dar să nu abuzați.
Câtă cafea este indicat să bei într-o zi?
Doza optimă de cafea pe care o persoană o poate consuma într-o zi poate varia în funcție de factori individuali, cum ar fi sensibilitatea la cofeină, sănătatea generală și alți factori de sănătate. Cu toate acestea, îndrumările generale ale unor organizații de sănătate precum Dietary Guidelines for Americans sugerează că un consum moderat de cafea, în general, poate face parte dintr-un stil de viață sănătos.
În general, pentru adulți, se consideră că un consum moderat de cafea este de aproximativ 3-4 cești pe zi, furnizând astfel în jur de 300-400 mg de cofeină. Totuși, este important să ții cont de faptul că nivelurile de cofeină pot varia în funcție de tipul și metoda de preparare a cafelei. Un ceașcă standard de cafea (8 oz sau aproximativ 240 ml) conține în mod obișnuit între 80 și 100 mg de cofeină.
Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu consumul moderat de cafea, excesul de cofeină poate avea efecte adverse, cum ar fi anxietatea, tulburările de somn, probleme gastrointestinale și palpitațiile inimii. De asemenea, femeile însărcinate și persoanele cu anumite probleme de sănătate pot fi sfătuite să limiteze consumul de cofeină.
Este important să fii atent la semnalele propriului corp și să ajustezi consumul de cafea în funcție de toleranța ta la cofeină și starea ta de sănătate generală. Dacă ai îndoieli sau probleme de sănătate specifice, este întotdeauna recomandat să consulți un profesionist în domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate.
DigiLive.ro vă mulțumește pentru faptul că ați citit tot articolul și vă roagă frumos să îl distribuiți mai departe.
Foto: Pexels.com