Bitcoin (BTC) este cea mai cunoscută criptomonedă care a revoluționat modul în care funcționează industria financiară. A fost inventată, în anul 2008, de o persoană sau un grup de persoane sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto și a început să fie utilizată în 2009. De la apariția sa pe piața financiară, valoarea acestuia a fluctuat continuu, în ultima perioadă depășind valoare de 50.000 de euro o monedă.
Ce este Bitcoin-ul?
În prezent, moneda virtuală este criptomoneda cotată ca numărul unu pe piață criptomonedelor. Descrisăca o monedă virtuală sau o monedă digitală, Bitcoin este un tip de bani complet virtual.
Este ca o versiune online a numerarului. Acesta se poate folosi pentru a cumpăra produse și servicii, însă nu multe magazine acceptă Bitcoin încă, în anumite țări, ca de exemplu China, Rusia sau Vietnam, acesta este interzis în totalitate.
Cu toate acestea, din ce în ce mai multe companii încep să adopte moneda virtuala ca formă de plată. În octombrie anul trecut, serviciul de plată online, PayPal, a anunțat că va permite clienților săi să cumpere și să vândă Bitcoin. O alta companie care a deschis ușa tranzacțiilor în Bitcoin este gigantul de plăți Mastercard, care le va permite posesorilor de carduri să tranzacționeze anumite criptomonede pe rețeaua companiei. Anunțul Mastercard a venit după ce Tesla a anunțat că a investit 1,5 miliarde de dolari din numerarul companiei în Bitcoin, ceea ce a împins Bitcoin spre noi recorduri. La ora actuală, pe plan mondial, există peste 7. 000 de ATM-uri pentru criptomonede.
Cum funcționează Bitcoinul?
Fiecare Bitcoin este practic un fișier de computer care este stocat într-o aplicație, „portofel digital” sau „virtual” pe un smartphone, computer sau pe o unitate de stocare date specială (hardware wallet).
Utilizatorii pot trimite sau primi moneda virtuală (sau fracțiuni) în aceste portofele digitale, fiecare tranzacție fiind înregistrată într-o listă publică numită „blockchain”.
Acest lucru face posibilă urmărirea istoricului tranzacțiilor cu Bitcoini pentru a împiedica utilizatorii să cheltuiască monede pe care nu le dețin, făcând copii sau anulând tranzacțiile.
Cum se poate obține Bitcoin?
Există trei metode principale prin care utilizatorii primesc Bitcoins.
- Moneda virtuală poate fi cumpărat folosind bani „reali”. Există mai multe schimburi valutare în care consumatorii pot schimba banii tradiționali – susținuți de guverne – pentru criptomonede, care trebuie stocate folosind un portofel digital. Unele dintre cele mai mari schimburi includ Bitstamp, Coinbase și Gemeni.
- Poate fi acceptat ca modalitate de plata contra unor bunuri vândute.
- Poate fi creat folosind un computer (operațiune cunoscuta sub termenul de “minerit”).
De ce să cumperi Bitcoin? Este Bitcoin o investiție bună?
12 ani de criptomonedă ne-a arătat cea mai spectaculoasă creștere din istoria vreunui bun. Inițial, Bitcoin nu a valorat nimic, a durat o perioadă în care lumea a înțeles ce înseamnă și să înceapă să-l cumpere, să-l stocheze. La un moment dat, prin vara anului 2010, cineva și-a comandat o pizza și a propus să plătească cu criptomonedă. Aceasta a fost prima cumpărătură făcută cu o monedă digitală. Am asistat cu toții la evoluția explozivă a prețului din ultimele săptămâni, în care Bitcoin a spart prag după prag, uimind și intimidând foarte multă lume.
Cu toate acestea, Bitcoin se află la capătul cu „risc ridicat” al spectrului investițional. Prețul criptomonedelor este volatil nefiind regularizat de nicio bancă.
Criptomonedele ar putea rămâne de nișă, ar putea deveni mainstream, vor dispărea fără urme sau orice altceva între ele, iar orice investiție ar trebui considerată ca fiind un risc foarte ridicat, a declarat Danny Cox, de la compania de servicii financiare Hargreaves Lansdown.
Mark Hipperson, directorul executiv al platformei Crypto Ziglu, susține argumentul pentru monedele digitale care intră în mainstream.
Având din ce în ce mai multe mărci mari, cum ar fi Tesla și Starbucks, care acceptă cripto, (Starbucks testează o modalitate de a permite utilizatorilor aplicației sale mobile să plătească pentru cafea și alimente cu criptocurrency Bakkt Cash, de exemplu) pare să existe puține îndoieli că într-o zi în curând cripto-ul va fi acceptat în atât de multe locuri ca si monedele tradiționale.
Deși criptomoneda este cea mai populară monedă virtuală, există în prezent mii de criptomonede în întreaga lume, dar un grup principal de 20 de monede constituie aproximativ 99% din piață ca volum, potrivit site-ului web de criptare CoinDesk prinre care: Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Tether (USDT), Stellar (XLM), Litecoin (LTC), Litecoin (LTC).
Foto: radioimpuls.ro și gds.ro