Cel mai mare lac subteran din România se găsește în peştera Gheţarul de sub Zgurăşti din munții Apuseni. Acesta este situat la altitudinea de 921 de metri și a mai fost denumit „Minunea Mununii”. Peştera este protejată de lege și e cunoscută sub numele de „Peștera-aven”. Ea se află în comuna Gârda de Sus din județul Alba, în Munţii Bihorului. 

Care este cel mai lac subteran din România?

Potrivit datelor oficiale, cel mai mare lac subteran permanent din România are are dimensiuni impresionate: 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime. Zona este una incredibilă, iar cei care ajung sa vadă „Minunea Mununii” spun că este un loc atins de o mână divină, fiindcă este deosebit de frumos.

Specialiștii în domeniu susțin că se poate ajunge la peşteră prin două modalități, fie urcând din Valea Ordâncuşii pe versantul drept, o potecă abia vizibilă ce începe aval de peştera Poarta lui Ionele, fie coborând din Dealul Mununii, din marcajul cruce roşie care duce din comuna Gârda de Sus la Cabana Scărişoara.

lacuri subterane 04Trebuie specificat că prima menţiune a peşterii a fost făcută de Rene Jeannel şi Emil Racoviță, în anul 1929. Cei doi au realizat o descriere, o schiţă de hartă şi au prezentat diferite fenomene hidrologice, biologice şi meteorologice.

Speleologul Emil Racoviță a observat un fenomen meteorologic incredibil, pe care l-a si descris, formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund pe gura peşterii la ora prânzului. Specialiștii consideră că este vorba de un proces de condensare a apei în jurul ionilor în formare.

cel mai mare lac subteran 2Cum ajungi la peștera Ghețarul de sub Zgurăşti și la lac?

În drumul până la peșteră, natura își dezvăluie rând pe rând misterele, sălbăticia locului având ceva aparte. Faptul că omul nu și-a pus amprenta asupra zonei, face ca regiunea să fie și mai apreciată, fiind relatată și de Național Geografic.

Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 metri distanţă. Însă oricât ar fi de greu, efortul merită din plin. Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului.

Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele.

La intrare, avenul are un diametru de 40 metri, cu o adâncime de 50 metri; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 metri, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii, a afirmat ghidul de turism Rareş Tileagă, citat de adevărul.ro.

Toți cei care aleg să viziteze zona cu lac nu vor regreta, fiindcă atât partea exterioară cât și cea interioară îți vor tăia răsuflarea. Trebuie specificat că peştera este unul din marile goluri subterane ale ţării. Potrivit specialiștilor, aceasta depăşeşte 5 km lungime, are 4 mari lacuri subterane, galerii şi formaţiuni extraordinare.

România este una dintre puținele țări de pe planetă care are mare și munte. Ba mai mult, țara noastră își poate răsfăța turiștii și cu Delta Dunării.

Foto: adevarul.ro, clujcapitala.ro și apusenitransilvania.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.