După atâtea zile grele, generate de pandemia de coronavirus, vin și vești bune pentru români. Parlamentul României a decis plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor. Noile măsuri se vor aplica de la 1 noiembrie, însă după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Așadar, potrivit legii, pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și spitalelor (publice și private), unităților de învățământ (publice și private), creșelor (publice și private), ONG-urilor, furnizorilor de servicii sociale publici și privați și unităților de cult. De asemenea, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

În felul acesta, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale, iar facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Trebuie specificat că, potrivit legii, consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni fără costuri suplimentare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vestea, după ce în ultima perioadă a fost o nebuloasă totală, cu privire la cât de mari vor fi facturile în această iarnă.

Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei, a declarat Virgil Popescu.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.