Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori ai Moldovei, a ctitorit multe biserici și mănăstiri în timpul domniei sale. Nu există o numărătoare exactă a acestora, deoarece multe dintre ele nu mai există în prezent sau nu au fost identificate cu certitudine.

Cu toate acestea, istoricii estimează că Ștefan cel Mare a ctitorit între 30 și 40 de biserici și mănăstiri în Moldova, majoritatea dintre ele fiind în stilul arhitectural specific al zonei, numit „stilul moldovenesc”.

Unele dintre cele mai cunoscute biserici și mănăstiri ctitorite de voievodul moldovean includ Mănăstirea Putna, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Moldovița, Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava și Biserica Sfântul Nicolae din Rădăuți. Toate aceste construcții sunt remarcabile pentru frumusețea și valoarea lor culturală și artistică, precum și pentru importanța lor istorică și religioasă.

Unde este înmormântat Ștefan cel Mare?

Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori ai Moldovei, este înmormântat în Mănăstirea Putna, o mănăstire ctitorită de el în anul 1466 în apropiere de orașul Rădăuți, în nordul României.

Mormântul lui Ștefan cel Mare este situat în interiorul bisericii mănăstirii, într-un loc special denumit „cimitirul domnesc”. Mormântul este marcat de o piatră funerară mare, de culoare neagră, pe care sunt sculptate portrete ale domnitorului și ale soției sale, Maria Voichița. Pe piatră sunt inscripționate și versuri în limba slavonă care comemorează realizările lui Ștefan cel Mare și îl laudă ca pe un apărător al creștinătății.

Mormântul domnitorului moldovean a devenit de-a lungul timpului un simbol al identității naționale a românilor și un loc de pelerinaj pentru mulți oameni care doresc să se închine la mormântul acestui important lider istoric.

Ce scrie pe mormântul domnitorului moldovean?

Pe mormântul voievodului, situat în Mănăstirea Putna din România, sunt inscripționate mai multe texte care comemorează viața și realizările sale. În partea de sus a mormântului se află o inscripție care conține numele domnitorului și data decesului său: „Aici zace preaînaltul și preaputernicul voievod Ștefan al III-lea, cel Mare, fiul lui Bogdan, întemeietorul acestui sfânt lăcaș, care a adormit întru Domnul la 2 iulie 1504”.

În partea de jos a mormântului se află o inscripție mai lungă, scrisă în limba slavonă, care comemorează realizările lui Ștefan cel Mare și îl laudă ca pe un apărător al creștinătății. Iată o traducere aproximativă a acestei inscripții:

„Acesta este mormântul celui drept și viteaz, al celor mai înalți și mai puternici voievozi, Ștefan al III-lea, cel Mare, care prin puterea lui Dumnezeu a domnit Moldova timp de 47 de ani. El a înălțat multe biserici și mănăstiri și a ajutat pe săraci și pe străini. În luptele sale a biruit pe turci și pe tătari și a apărat întreaga creștinătate. Sufletul său a mers la Dumnezeu în anul 7012 [anul 1504].”

Această inscripție este adesea citată ca un exemplu de retorică elogioasă și un elogiu la adresa lui Ștefan cel Mare și a realizărilor sale istorice.

 

Foto: historia.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.