Ştefan cel Mare a fost căsătorit de trei ori şi a avut opt copii legitimi. Prima nevastă a domnitorului moldovean a fost Evdochia din Kiev cu care s-a căsătorit în 1463 şi cu care a avut trei copii, pe Alexandru, Petru şi pe Elena.
A doua căsătorie a lui Ştefan a fost cu Maria de Mangop. Cu aceasta domnitorul a avut doi băieţi, Ilie şi Bogdan, despre care se spune că ar fi fost gemeni şi și că au murit încă de tineri. Cea de-a treia şi ultima căsătorie a lui Ştefan cel Mare a fost cu Maria Voichiţa, fiica lui Radu cel Frumos, domnitorul Ţării Româneşti şi fratele lui Vlad Ţepeş. Cu Maria Ştefan a avut trei copii, pe Bogdan, cel care l-a urmat la tronul Moldovei după moarte, şi pe Ana şi Maria – Chejna.
Câți copii nelegitimi a avut Ștefan cel Mare?
Nu există informații clare și certe cu privire la câți copii nelegitimi a avut Ștefan cel Mare. Istoricul Grigore Ureche menționează în cronica sa „Letopisețul Țării Moldovei” că Ștefan cel Mare ar fi avut copii nelegitimi, însă nu sunt oferite detalii despre numărul sau numele lor.
Trebuie precizat că în concepția publică Ștefan cel Mare a avut foarte mulți copii nelegitim, însă istoricii au reuşit să demonstreze că singurul fiu nelegitim al domnitorului a fost Petru Rareş.
Viaţa domnitorului moldovean
Ștefan cel Mare (născut la 27 iunie 1433 – decedat la 2 iulie 1504) a fost un domnitor al Moldovei care a condus țara în perioada 1457-1504, una dintre cele mai agitate și dificile perioade din istoria Moldovei.
Ștefan s-a născut în familia domnitorului Alexandru cel Bun și a fost educat într-un mediu privilegiat, învățând limbi străine și muzică. După ce a devenit domnitor, Ștefan cel Mare a condus țara cu o mână de fier, luptând împotriva puterii otomane și a altor dușmani ai Moldovei.
Sub conducerea sa, Moldova a avut numeroase victorii în lupte și a reușit să-și mențină independența. El a fost de asemenea cunoscut pentru construcțiile sale de biserici și mănăstiri, inclusiv Mănăstirea Putna și Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava.
Ștefan cel Mare a murit la vârsta de 71 de ani și a fost înmormântat în Mănăstirea Putna, unde mormântul său a devenit un important loc de pelerinaj. El este considerat unul dintre cei mai importanți și mai iubiți conducători ai Moldovei și este adesea numit „apărătorul creștinătății” pentru victoriile sale împotriva puterii otomane și a altor dușmani ai creștinilor.