Balada lui Ștefan cel Mare este o cunoscută poezie populară din folclorul românesc, care a fost transmisă de-a lungul secolelor prin intermediul tradiției orale. Balada descrie lupta domnitorului Moldovei, împotriva invadatorilor otomani în bătălia de la Vaslui din anul 1475. Versurile povestesc despre curajul și vitejia domnitorului, care a luptat pentru apărarea țării sale și pentru libertatea poporului său.
Iată un fragment din balada lui Ștefan cel Mare:
„Și-l întrebă de unde vine, Și Ștefan i-a răspuns:
-Din munți, din râuri, din ape, De-aicea și de dincolo.
Am venit să dau cu sabia, Să apăr sfânta-mpărăție,
Să lupt pentru sfânta credință, Pentru pământul străbun.”
Balada domnitorului este considerată un simbol al luptei pentru libertate și independență a poporului român, și este foarte apreciată în cultura românească.
Biografia lui Ștefan cel Mare
Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei în perioada 1457-1504, fiind una dintre cele mai marcante personalități din istoria României și unul dintre cei mai importanți lideri din Europa de Est din secolul al XV-lea. Iată o scurtă biografie a sa:
Născut în anul 1433, Ștefan era fiul lui Bogdan al II-lea și al soției sale, Doamna Maria. În anul 1457, după ce tatăl său a fost ucis de către boieri, Ștefan a devenit domnitor al Moldovei, la vârsta de 24 de ani.
În timpul domniei sale, Ștefan a dus numeroase războaie împotriva turcilor și a altor dușmani ai Moldovei, fiind cunoscut pentru curajul și strategia sa militară. A câștigat numeroase bătălii, inclusiv cele de la Vaslui, Baia, Războieni, Șcheia și Câmpul Pianului, luptând adesea cu o forță numeric inferioară și cu resurse financiare limitate.
Pe lângă preocupările sale militare, Ștefan cel Mare a fost și un mare ctitor de biserici și mănăstiri, construind peste 40 de lăcașe de cult în timpul domniei sale. De asemenea, el a introdus reforme în administrația și justiția din Moldova, încercând să consolideze puterea sa ca domnitor.
Ștefan cel Mare a murit în anul 1504, la vârsta de 71 de ani, lăsând în urmă o moștenire importantă în istoria Moldovei și a României. Astăzi, el este considerat un erou național și un simbol al luptei pentru libertate și independență a poporului român.
Care au fost principalele realizări ale lui Ștefan cel Mare?
Foto: historia.ro