După o zi de sâmbătă cu vremea blândă, cu temperaturi ridicate și soare, duminică seara a adus o schimbare semnificativă a condițiilor meteorologice în România. Frigul a făcut simțită prezența sa mai întâi în partea de nord a țării, iar apoi s-a răspândit în întreaga țară. Temperaturile au scăzut abrupt, cu peste 10 grade Celsius, necesitând ca organismele umane să se adapteze din nou la condițiile reci.
Aceste schimbări bruște ale vremii sunt departe de a marca venirea definitivă a toamnei reci. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a informat că după acest episod cu ploi, vânt și temperaturi scăzute, urmează o nouă perioadă de încălzire.
Potrivit prognozei ANM, vremea se va răci semnificativ, în special în zona de vest și nord a țării, iar această răcire se va extinde și în celelalte regiuni în zilele următoare. Se preconizează că aria ploilor se va extinde, cu cantități de apă care vor depăși 10 – 15 litri pe metru pătrat și izolat 20 – 25 litri pe metru pătrat. Luni, în nordul Carpaților Orientali, se așteaptă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, în timp ce la altitudini mai mari de 1700 de metri și în restul masivelor montane vor fi înregistrate fenomene similare.
Elena Mateescu a adăugat că în intervalul menționat, vântul se va intensifica temporar în sudul Transilvaniei, Olteniei, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și sud-vestul și estul Munteniei, cu viteze de 55 – 65 km/h. În Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 de metri, se vor înregistra rafale de vânt de 80 – 110 km/h.
După frig vine iar căldura
În ceea ce privește revenirea căldurii, ANM indică faptul că după acest episod de răcire, o nouă perioadă de încălzire va avea loc, oferind speranța că zile mai călduroase sunt în orizont pentru România.
”Vorbim de alternanțe termice semnificative. Dacă în a doua parte a săptămânii trecute, inclusiv duminică, temperaturile maxime au ajuns până la 29 de grade, debutul săptămânii în curs va aduce o răcire în ceea ce privește temperaturile, de cel mult 10-16 grade. Minimele pe parcursul nopților vor fi unele destul de coborâte. Vorbim de minime negative în zonele depresionare, nordice, centrale, minus 3 – minus 4, cu cel mult 1 – 7 grade în restul zonelor extracarpative.
Însă răcirea nu este de lungă durată. Așa cum s-a întâmplat și în episodul anterior, din a doua parte a săptămânii viitoare temperaturile vor urca din nou în special, în jumătatea sudică, la valori de 20 … 23 de grade”, a explicat Elena Mateescu la România TV.
Foto: Pexels.com