Schimbări majore pentru femei în noua lege a pensiilor. Noua lege a pensiilor a adus cu sine modificări semnificative care au un impact major asupra milioanelor de pensionari din România. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a oferit detalii esențiale despre aceste schimbări într-o intervenție recentă la un post de televiziune.
Una dintre cele mai notabile noutăți aduse de această lege este recunoașterea concediului de creștere a copilului ca perioadă contributivă, indiferent dacă este vorba despre concediul maternal sau cel paternal. Această modificare esențială înseamnă că o mamă care a stat în concediu de creștere a copilului timp de patru ani pentru doi copii va beneficia de o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani. Această măsură vine în sprijinul mamelor care au ales să își dedice timpul și energia creșterii și îngrijirii copiilor lor, recunoscând contribuția lor la sistemul de pensii.
Crește vârsta de pensionare pentru femei
Modificările aduse de noua lege a pensiilor aduc și avantaje semnificative pentru femei în mod special. Printre acestea se numără egalizarea treptată a vârstei de pensionare până în 2035 și reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, până la un maxim de trei ani și șase luni. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, urmând să crească la 62 de ani și trei luni începând din luna iulie. Până în anul 2030, aceasta va trebui să ajungă la 63 de ani, iar până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până la 65 de ani.
Aceste modificări reflectă eforturile guvernului de a asigura o mai mare echitate și justiție în sistemul de pensii, recunoscând contribuțiile diferitelor categorii de pensionari și încurajând egalitatea de gen în ceea ce privește vârsta de pensionare și beneficiile asociate. Este de așteptat ca aceste schimbări să aducă un impact pozitiv asupra vieții pensionarilor și să contribuie la o societate mai echitabilă și mai inclusivă în ansamblu.