Călin Georgescu, continuă să fie în centrul unor controverse politice și sociale, după ce atacurile lansate asupra liderului UDMR, Kelemen Hunor, au stârnit reacții vehemente. Georgescu a numit Uniunea Democrată Maghiară din România „o asociație de bloc” care „va fi evaluată foarte curând,” răspunsul său fiind alimentat de criticile lui Hunor, care a declarat că Georgescu este, de fapt, „un candidat al vechiului sistem, susținut de o rețea de rezerviști din serviciile secrete din România.”

„Eu am văzut următorul lucru și cred următorul lucru despre asta. Pe de o parte, ce am spus la început, că în spatele lui Georgescu se află o rețea de rezerviști care acoperă societatea în toate direcțiile, și aceștia și-au căutat un candidat, și au mobilizat. Pe de altă parte, în mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca anti-sistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este anti-sistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 (în perioada comunistă – n.red.) a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, a spus Hunor Kelemen.

Călin Georgescu, candidatul antisistem sau marioneta structurilor vechi?

În ciuda declarațiilor sale de „independență” și poziționare antisistem, investigațiile recente sugerează că Georgescu este sprijinit de o rețea extinsă de pensionari din structurile de forță, inclusiv foști ofițeri de informații, militari și polițiști. Aceste conexiuni au ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la autenticitatea candidaturii sale și a mesajului său politic. Referitor la UDMR, Georgescu a fost clar.

„Eu cred că dacă această asociație de bloc, că nu e partid, ar fi puțin evaluată și probabil că va fi foarte curând, se vor vedea foarte multe lucruri. Această asociație de bloc numită UDMR. Nimeni nu s-a atins de ei în 35 de ani, nimeni nu i-a întrebat. Au fost balamaua de serviciu, iar această balama nu a stat doar să fie balama, deci dacă astăzi ministrul de finanțe are dublă cetățenie, cât de departe poate ajunge nimicnicia sistemului actual. Ei ar trebui să răspundă mai curând, nu eu. Eu n-am ce să răspund. Eu în fața lui Dumnezeu stau drept și va fi o mare cinste să-mi întâlnesc strămoșii când va fi să fie, ei nu pot face asta”, a declarat Călin Georgescu, la Realitatea Plus.

Calin Georgescu 2

Una dintre cele mai recente investigații, publicată pe 16 ianuarie de Public Record, detaliază legăturile dintre Călin Georgescu și personalități controversate din sfera militară și a serviciilor de informații. De exemplu, Bogdan Cătălin Vacusta, fost ofițer al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), a fost fotografiat alături de Georgescu și apare în documentele oficiale ale Asociației „Pământul Strămoșesc,” organizație fondată de Georgescu.

Asociația „Pământul Strămoșesc” este un nucleu al susținătorilor lui Georgescu, format din foști ofițeri și lideri ai unor organizații conexe structurilor de forță. În conducerea acestei asociații, pe lângă Vacusta, s-a aflat și Costică Gianni Lofqvist, fost reprezentant al Asociației Internaționale a Polițiștilor. Prezența acestor persoane ridică întrebări despre rolul real al organizației și despre scopurile pe care le urmărește.

Propaganda online

Un alt susținător proeminent al lui Călin Georgescu este Raisa Ekaterina Ivatenko, cunoscută sub numele de Simona Fica, o fostă colaboratoare a deputatei PSD Liliana Mincă, potrivit datelor prezentate în presă. Ivatenko a devenit celebră în trecut pentru promovarea teoriilor conspiraționiste despre tragedia de la Colectiv și alte subiecte sensibile. Se presupune că aceasta este locotenent-colonel în rezervă și fostă agentă a Direcției Generale de Informații a Armatei, cu studii terminate în Federația Rusă. În prezent, Ivatenko folosește rețelele sociale pentru a promova intens imaginea lui Călin Georgescu.

MAPN susține că aceasta nu apare pe liste cu angajații ministerului, astfel că informația că ar fi locotenent-colonel în rezervă este falsă.

Rețeaua rezerviștilor și sprijinul din structurile de forță

Pe lângă numele deja menționate, investigațiile au scos la iveală o listă extinsă de rezerviști care îl sprijină pe Georgescu:

  • Sorin Chirigiu, fost consilier juridic în Ministerul Apărării, a coordonat evenimentele de susținere a lui Georgescu.
  • Sabin Truță, fost ofițer MApN, a gestionat strângerea de semnături în județul Alba.
  • Victor Voicu, fost secretar general al Academiei Române și șef al Direcției Medicale din MApN, a susținut public Asociația „Pământul Strămoșesc.”

Mai mult, numele unor foști ofițeri SRI, precum Ioan Tarnu și Daniel Florea, apar frecvent în cercurile de susținători ai fostului candidat. Aceste conexiuni sugerează existența unei rețele bine structurate, care își folosește influența pentru a promova agenda lui Georgescu.

Calin Georgescu 3

Concluzii și perspective

Deși alegerile prezidențiale au fost anulate, dezbaterile în jurul lui Călin Georgescu continuă să adâncească polarizarea din spațiul public. Rețelele de susținători și legăturile cu structurile de forță generează suspiciuni și arată că, departe de a fi un candidat antisistem, Georgescu este un actor care beneficiază de sprijinul unor grupuri influente.

Rămâne de văzut cum vor evolua investigațiile și care va fi poziția autorităților față de aceste dezvăluiri. În orice caz, imaginea publică a fostului candidat rămâne în umbra unor întrebări dificile, care ar putea redefini modul în care societatea percepe conceptul de „independență politică.”

Foto: b1tv.ro și realitatea.net

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.