Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis un avertisment vital pentru studenții care primesc pensie de urmaș, subliniind importanța respectării termenelor și a procedurilor pentru a-și păstra drepturile la pensie.
Conform anunțului CNPP, până la data de 25 octombrie 2023, studenții care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să furnizeze caselor teritoriale de pensii o adeverință în original care să ateste înscrierea lor pentru anul universitar 2023-2024.
Este esențial ca această documentație să fie prezentată la timp, deoarece CNPP a informat că, în caz contrar, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată. Această măsură are rolul de a asigura respectarea regulilor și de a evita eventuale întârzieri sau probleme în acordarea drepturilor de pensie.
Studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:
– să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2023 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor.
În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 octombrie 2023, pensia aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.
– să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2023 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.
!!! În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2023 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, se arată în anunțul CNPP.
Cum încasezi pensie de urmaș?
Casa de Pensii a oferit și informații despre modalitățile de încasare a pensiei de urmaș. Drepturile de pensie se acordă lunar, și pot fi plătite titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, sau persoanei căreia i s-a încredințat sau dat în plasament un copil minor. De asemenea, se poate desemna un mandatar prin procură specială pentru a gestiona aceste drepturi.
În ceea ce privește modalitățile de plată, beneficiarii au două opțiuni principale. Aceștia pot primi pensia prin mandat poștal, direct la domiciliu, sau pot opta pentru plata într-un cont curent sau cont de card deschis la una dintre băncile cu care Casa Națională de Pensii Publice are încheiate convenții specifice pentru acest scop.
Pentru a depune cererea de pensionare și a furniza actele doveditoare necesare, solicitantul trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei de urmaș. Este important să fie respectate toate aceste proceduri și termene pentru a asigura un proces eficient de acordare a pensiilor de urmaș și pentru a evita orice disfuncționalități în acest sens.
Foto: Pexels.com