Apelurile disperate ale spitalelor către populația României pentru donarea de sânge au fost în sfârșit ascultate, iar politicienii au reacționat în consecință, adoptând o serie de măsuri menite să încurajeze acest gest nobil. Începând cu 1 ianuarie, cei care aleg să doneze vor beneficia de mai multe avantaje, în semn de apreciere și recunoaștere a actului lor altruist.

Ce beneficii ai dacă donezi sânge?

Printre noile măsuri adoptate se numără acordarea a șapte tichete de masă în valoare totală de 280 de lei pentru fiecare donator de sânge. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de valorile anterioare, când un tichet de masă avea o valoare de doar zece lei. În plus, fie că sunt angajați în sectorul public sau privat, donatorii vor primi o zi liberă, ca o recompensă pentru gestul lor altruist.

Un alt beneficiu important este reprezentat de reducerea tarifului la transportul în comun pentru donatorii de sânge, aceștia plătind doar 50% din abonament. De asemenea, a fost promulgată o lege prin care aceștia pot obține și o reducere la impozitul pe clădiri, în cazul în care fac dovada a cel puțin trei donări de sânge într-un an calendaristic.

donare de sange 2

Taxe mai mici pentru donatori

Potrivit noii legi, consiliile locale au competența de a decide acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire în România și care demonstrează că au efectuat cel puțin trei donări într-un an calendaristic. Reducerea sau scutirea de la plata impozitului se aplică începând cu anul următor, după ce sunt depuse documentele justificative.

Ce este norovirus, virusul care a făcut prăpăd la Timișoara?

Pentru a dona sânge, persoanele interesate trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care să aibă între 18 și 60 de ani, să fie cetățeni români sau rezidenți în România, să aibă o greutate de cel puțin 50 kg, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni și să nu prezinte afecțiuni medicale specifice.

Este important de reținut că donarea de sânge poate fi efectuată de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni. Prin aceste măsuri, statul recunoaște importanța crucială a donării de sânge și încurajează solidaritatea și generozitatea în beneficiul întregii societăți.

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.