Nicolae Ceaușescu a fost liderul comunist al României în perioada 1965-1989. S-a născut la 26 ianuarie 1918 în Scornicești, România, și a murit la 25 decembrie 1989, după ce a fost înlăturat de la putere printr-o revoltă populară și a fost executat împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu.
Ceaușescu a fost secretar general al Partidului Comunist Român începând din 1965 și președinte al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea dictaturii sale în decembrie 1989. Regimul său a fost caracterizat prin autoritarism, cultul personalității, corupție și abuzuri ale drepturilor omului. El a încercat să-și consolideze puterea prin politici interne repressive și o gestionare economică dezastruoasă, care a condus la scăderea calității vieții pentru mulți români.
Revolta anticomunistă din decembrie 1989 a dus la prăbușirea regimului lui Ceaușescu și la sfârșitul dominației comuniste în România. Execuția lui Nicolae și a soției sale, Elena Ceaușescu, a marcat oficial sfârșitul unei ere în istoria României.
Câte clase a avut Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu a crescut într-o familie săracă din satul Scornicești, județul Olt, România. Educația sa formală a fost limitată. A participat la școala primară în satul natal și nu a urmat studii superioare. Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase.
Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. În adolescență, s-a implicat în activități comuniste și a fost arestat pentru prima dată în 1933, la vârsta de 15 ani, pentru activități politice de stânga.
În anii 1930, a fost trimis la București pentru a participa la cursuri ale Școlii de Muncitori și Țărani Socialiști, o instituție de pregătire a activiștilor comuniști. Aici și-a continuat activitatea politică și a devenit un activist comunist dedicat.
Educația formală limitată a lui Ceaușescu nu a constituit un obstacol pentru ascensiunea sa în ierarhia comunistă. Abilitățile sale politice și devotamentul față de cauza comunistă l-au propulsat rapid în rândurile de conducere ale Partidului Comunist Român.
Cum a obţinut Ceauşescu diplomele de Bacalaureat şi licenţă în ştiinţe economice?
Informațiile despre modul în care Nicolae Ceaușescu a obținut diplomele de Bacalaureat și licență în științe economice nu sunt complet clare și au fost subiect de dezbatere și speculație. Ceaușescu nu a urmat studii universitare formale și nu a obținut o diplomă universitară în științe economice în mod tradițional.
Cu toate acestea, în anii ’70 și ’80, oficialitățile comuniste din România au creat o poveste despre educația lui Nicolae Ceaușescu. Conform acestei versiuni, Ceaușescu a fost prezentat ca un autodidact care a învățat pe cont propriu și a susținut examenele pentru a obține diplomele de Bacalaureat și de licență în științe economice.
Este important să subliniem că această versiune oficială a fost adesea considerată propagandă de către criticii regimului comunist. Mulți au susținut că povestea educațională a lui Nicolae Ceaușescu a fost fabricată pentru a crea o imagine de lider autodidact și modest. Cu toate acestea, lipsa de transparență și controlul strict al informațiilor sub regimul comunist fac dificilă determinarea adevărului în această privință.
Manea Mănescu se-ngrijise de diplomele secretarului general. Şef al secţiei Ştiinţă şi Artă a CC al PCR şi, totodată, rector al Institutului de Ştiinţe Economice „V.I. Lenin”, Mănescu girase chiar zisa lui lucrare de licenţă. Zelul celui care va deveni prim-ministru (1974-1979) se vede şi din arhiva Cancelariei CC al PCR din această perioadă. Mănescu se preocupa intens în anii ’60 să-şi ţină şeful la curent cu informaţii economice şi statistice de nivel mondial, potrivit historia.ro.
Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu la putere?
Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere în România prin intermediul Partidului Comunist Român (PCR) și al unor mișcări politice complexe. Procesul prin care a obținut controlul asupra partidului și țării a fost gradual și s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani. Iată câteva momente cheie:
- Activitatea în mișcarea comunistă: Nicolae Ceaușescu s-a implicat în mișcarea comunistă încă din tinerețe. A fost un activist comunist activ încă din anii 1930, fiind arestat și închis pentru activități politice ilegale. A devenit membru al Partidului Comunist Român (PCR) în 1933.
- Perioada comunistă timpurie: După Al Doilea Război Mondial, comuniștii au preluat puterea în România, iar PCR a devenit partidul dominant. Ceaușescu a avansat rapid în ierarhia partidului și a ocupat diverse funcții importante, inclusiv în securitate și aparatul de partid.
- Afișarea loialității față de liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej: Ceaușescu a arătat loialitate față de liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej și a avut o relație de apropiat colaborator cu acesta. După moartea lui Gheorghiu-Dej în 1965, Ceaușescu a devenit prim-secretar al PCR și apoi, în 1967, președinte al Consiliului de Stat, ceea ce i-a conferit o putere considerabilă în stat.
- Consolidarea puterii: Nicolae Ceaușescu a inițiat politici interne și externe care au consolidat puterea sa. Politica externă independentă, cum ar fi condamnarea intervenției sovietice în Cehoslovacia în 1968, a adus României o anumită independență în cadrul blocului comunist.
- Cultul personalității: Ceaușescu a început să cultive o imagine de lider puternic și carismatic, dezvoltând un cult al personalității în jurul său. A impus politici de industrializare forțată și colectivizare agricolă care au avut impacte semnificative asupra economiei țării.
- Reprimarea opoziției: Regimul lui Ceaușescu a fost caracterizat de o reprimare severă a oricărei forme de opoziție. Activiștii și disidenții politici au fost persecutați, iar controlul strict asupra mass-media și societății civile a fost impus.
În cele din urmă, în 1989, nemulțumirea populației față de regimul autoritar și condițiile economice precare au dus la revolte populare, iar Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere și ulterior executat în decembrie 1989, în timpul Revoluției Române.
Foto: wikipedia.org