Gaius Julius Caesar, una dintre cele mai proeminente figuri ale istoriei universale, rămâne printre cei mai apreciați conducători ai Romei din toate timpurile. A trăit o viață tumultoasă și este considerat de mulți ‘’părintele Italiei’’.

Surse istorice susțin că Gaius Julius Caesar nu ar fi fost născut în mod obișnuit, ci prin operație, de la numele său, urmând ulterior termenul de ‘’cezariană’’. Era anul 100, înainte de Hristos, luna iulie (care până în acel moment nu exista denumită).

Julius Caesar
Gaius Iulius Caesar, la începutul carierei militare.

În copilărie, scrierile îl menționează jucându-se într-un car de luptă de dimensiuni mici, tras de un țap. Mulți au spus că și-a arătat ambițiile încă de mic. Tânăr fiind, Caesar intră în conflict cu tiranul Silla, și părăsește Roma, pentru a nu fi ucis. A îmbrățișat cariera militară, dar în același timp nu a renunțat niciodată la visul său de preamărire.

Face parte din primul triumvirat care a condus Republica Romană, în anii 60, alături de Crassus și Pompei. După moartea primului, Caesar înțelege că nu era loc de doi conducători ai Romei iar în anul 49 pornește un război împotriva lui Pompei. Îl urmărește până în Egipt, acolo unde însă localnicii îl uciseseră deja pe inamicul său. Aici o întâlnește pe Cleopatra, regina egiptenilor, cu care are o pasională poveste de iubire.

Cleopatra si Gaius Julius Caesar
Cleopatra și Gaius Julius Caesar

Cum a murit Gaius Julius Caesar?

Întors la Roma, în anul 46 (î.H), Caesar se proclamă dictator pe viață, lucru care nu este pe placul senatorilor romani. Înțeleseseră că niciunul dintre ei nu va mai accede la putere, astfel că în anul 44 pun la cale asasinarea dictatorului.

Evenimentul se produce în ziua de 15 martie, zi care era denumită ‘’Idele lui Martie’’. Caesar merge în Senat, pentru a se adresa senatorilor, însă aceștia îl ucid cu sânge rece, spunând poporului cu ‘’au ucis un tiran’’. Caesar a primit 23 de lovituri de pumnal (conform altora chiar 35), fiind trădat de Brutus, iar acesta s-a prăbușit la picioarele unei statui a fostului său prieten, devenit rival, Pompei cel Mare. Ultimele sale cuvinte au fost: „Și tu, Brutus,!“

Moartea lui Caesar a însemnat prăbușirea Republicii Romane și instaurarea, la 17 ani după, a Imperiului Roman.

Vincenzo Camuccini
Moartea lui Gaius Julius Caesar, pictură de Vincenzo Camuccini.

Expresii celebre

Sunt cel puțin două expresii celebre care îi sunt atribuite lui Iulius Caesar. În 49, când trece râul Rubicon înarmat, iar generalii îi explică faptul că tocmai a pornit războiul civil, Caesar rostește: ‘’Alea Iacta est!’’ (Zarurile au fost aruncate), lăsând să se înțeleagă că nu mai era nimic de făcut. Tot Caesar, 2 ani mai târziu, mergând într-o bătălie la Zela, ajunge pe câmpul de luptă când armata romană triumfase deja și spune: ‘’Veni, vidi, vici’’(Am venit, am văzut, am învins).

Semizeu și zeu

Despre Caesar s-a spus tot timpul că ar fi fost semizeu, trăgându-se din spița lui Enea, considerat de unii fondator al Romei. La doi ani după moartea sa, Senatul roman a decis să îl glorifice, supranumindu-l zeu.

Foto: Wikipedia

Text scris de Petre Cojocaru, ghid de turism

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.