Cine a inventat telefonul? În data de 18 octombrie 1892 se realiza prima legătură telefonică dintre Chicago şi New York, marcând, astfel, începutul istoriei telefonului şi a comunicării moderne la distanţă. Începuturile telefoniei stau sub numele lui Alexander Graham Bell, deşi mulți i-au contestat meritele, totuși Bell a obţinut brevetul de invenție a telefonului fix.
Cum a apărut telefonul fix?
Alexander Graham Bell s-a născut la Edinburgh, în Scoţia, în 1847. A devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston, în anul 1872. În timpul liber, Bell a făcut multe experimente asupra undelor de sunet, a fost convins că poate fi posibilă transmiterea convorbirilor printr-un sistem de tipul telegrafului. A fost ajutat de un mecanic renumir, Thomas Watson, pentru a putea perfecționa acest aparat deja existent, care era folosit pentru transmiterea la distanţă a unor semnale, cu ajutorul undelor electromagnetice.
Observând că vorbirea se rezumă la sunete, respectiv vibraţii transmise la urechea internă, Bell a căutat o cale să transporte aceste sunete la distanţă. În acest scop, a dotat aparatul cu un microfon, care transforma vibraţiile sonore în oscilaţii electrice şi cu un receptor, care să capteze oscilaţiile electrice şi să le transforme înapoi, în vibraţii sonore. La început, telefonul inventat de Bell avea microfonul şi receptorul separate, fiecare fiind ţinute în câte o mână. Pe 7 martie 1876, a primit brevetul care i-a recunoscut meritul de inventator al conceptului de telefon fix, iar pe 10 martie, a testat telefonul pentru prima dată, în locuinţa sa din Boston. La celălalt capăt al firului, într-o cameră învecinată, se afla Thomas Watson.
De-a lungul timpului, telefonul conceput de Bell a fost destul de îmbunătăţit. În prima fază, microfonul şi receptorul au fost montate împreună în aceeaşi piesă, apoi am scăpat de discul care forma numerele de telefon. Acum avem taste cu cifre, iar „telefonul fix” e şi el fără fir, utilizatorul putând să se mişte liber în timp ce vorbeşte.
Aparatul în sine nu s-a schimbat prea mult, însă firele obişnuite au fost înlocuite cu fibre optice, mult mai performante în privinţa calităţii şi a vitezei de transmitere a datelor.
Cum a apărut telefonul mobil, (viitorul smartphone)?
Adevărata „revoluţie” s-a produs cu inventarea telefoanelor mobile, aşa numitele „celulare”. Primul pas a fost făcut în 1910, atunci când inventatorul suedez Lars Magnus Ericsson şi-a instalat un telefon mobil în maşina sa. El a reuşit să conecteze aparatul la reţeaua de telefonie naţională şi să îl folosească în timp ce se deplasa prin ţară.
Totuşi, se consideră că adevăratul tipar de telefonie celulară a fost inventat în 1947, când cercetătorii au putut să îmbunătățească considerabil calitatea convorbirilor, prin introducerea unor zone celulare. Un sovietic, inginerul Leonid Kuprianovici din Moscova, a conceput în 1957 un telefon portabil care avea o antenă, un disc pentru formarea numerelor şi putea comunica cu o staţie-bază. Telefonul mobil modern a fost inventat în 1973, în Statele Unite ale Americii, iar firma care a reuşit să intre în istorie cu această realizare a fost Motorola. Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, unul dintre managerii Motorola, a iniţiat pentru prima oară un apel de pe telefonul mobil.
În 1983 a apărut primul telefon mobil atestat de către o autoritate competentă pentru a fi achiziționat la scară largă, adică destinat utilizatorilor obișnuiți. Aparatul cântărea aproape un kilogram, iar timpul de încărcare a acumulatorului era de până la 10 ore. La sfârşitul anului 1989 a fost lansat un telefon mai performant, acesta venea cu o staţie fixă de încărcare, iar tastatura era acoperită cu o clapetă.
În anii ’90 a apărut în peisaj un concurent serios, compania finlandeză Nokia, ce avea să devină unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de telefoane mobile.
Între timp, au intrat în scenă şi alţi producători de echipamente electronice (precum Samsung, LG, ZTE, Huawei). Au apărut, de asemenea, şi sisteme noi de operare destinate strict telefoanelor mobile inteligente: Android (conceput de Google), iOS (de la Apple), Symbian (Nokia), Windows Phone (Microsoft).
„Vedeta” iPhone – telefonul minune
Încă o revoluţie în acest domeniu, al telefoanelor mobile, s-a produs în anul 2007, odată cu lansarea primului iPhone, de către americanii de la Apple, conduşi, la acea vreme, de celebrul Steve Jobs.
Oare ce se va întâmpla în privința telefoanelor mobile? E greu de imaginat ce le va mai trece prin cap cercetătorilor. Deja aceste dispozitive sunt multifuncționale: poţi filma sau fotografia cu ele, poţi asculta muzică sau viziona filme, au un excelent sistem de navigație şi o mulțime de aplicații, care ne pot ajuta să facem aproape orice. Telefoanele au devenit treptat, dar sigur o extensie a omului modern, au schimbat societatea şi modul de comunicare, din toate punctele de vedere.
Foto: Pexels