Liderii PNL nu se înțeleg cu cei de la PSD cu privire la noul program de guvernare. Social-democrații vor să introducă mai multe măsuri care să crească nivelul de trai al românilor, în timp ce liberalii sunt de acord cu aceste idei însă într-o pondere mai mică.
Președintele PNL a declarat că liberalii nu vor impozitarea marilor averi, însă sunt de acord cu creșterea de pensii, salarii și alocații.
În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm suplimentar pe cineva că a muncit și a acumulat active. Mie nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînțeles că sunt de acord. Nu sunt de acord ca românii care muncesc, își asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după să spunem să mai plătiți ceva că asta înseamnă justiție socială.
În același timp sunt discuții despre creșterea pensiilor, a salariilor, a alocațiilor, și am spus că o vom face, în contextul traiectoriei deficitului pe care deja am anunțat-o. Orice creștere trebuie să vedem dacă se încadrează în deficitul pentru anul viitor. Altă soluție ar fi să luăm bani de la investiții și eu nu sunt de acord cu asta. Vom vedea dacă putem să mergem cu o creștere mai mare a pensiilor. Noi nu ne opunem, dar toate trebuie judecate în contextul acesta economic, nu să facem acum niște creșteri populiste și după să tăiem, a spus Florin Cîțu.
Ce vor social-democrații?
Liderii PSD au susținut că vor impozitarea progresivă și taxarea luxului. Sorin Grindeanu a spus că prin aceste metode vor fi aduși mai mulți bani la bugetul statului.
Prima propunere ar fi taxarea luxului. Vrei iaht? Plătești în plus. Vrei mașini de lux? Plătești în plus. Nu e o condiție în negocieri, e o propunere a PSD. Ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a crește veniturile statului, a spus Sorin Grindeanu.
Până la urmă, cele două formațiumi au căzut de acord să majoreze pensia minimă, de la începutul anului viitor, de la 800 de lei la 1.000 de lei. Echipele de negociere trebuie să se pună de acord și în ceea ce privește procentul cu care vor fi majorate pensiile, alocațiile, dar și în ceea ce privește salariul minim.
Totodată, PNL a avansat propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premier după ce PSD a anunțat că îl vrea pe Marcel Ciolacu.
Foto: antena3.ro