În general, în stare de repaus, pulsul cardiac al unei persoane este între 60 si 80 de bătăi în interval de un minut. Sigur că sunt cifre care pot sa fie diferite de la o persoană la alta, fără ca acesta să fie un indiciu al prezenței vreunei afecțiuni. De exemplu, unele diferențe pot apărea datorită faptului că sistemul nervos parasimpatic este mai dezvoltat în cazul bărbaților, în special în cazul celor care practică sportul sau au activitate mărită la serviciu.
În situația femeilor, pulsul normal în repaus poate fi în jurul a 90 – 100 de bătăi într-un minut, de asemenea, fără ca acest fapt sa anunțe prezența vreunei afecțiuni.
Ce este pulsul?
Ca și definiție, frecvența ritmului cardiac, este reprezentat de frecvența bătăilor inimii. În mod normal, acesta se poate simți în mai multe zone ale organismului, ca de exemplu la nivelul încheieturilor mâinii, în zona gâtului sau la nivelul zonei inghinale. În situația în care o persoana suferă din cauza unei afecțiuni sau a unui traumatism, poate fi dificil de stabilit care este pulsul acesteia doar prin atingere.
Efectiv, acesta indică numărul de bătăi ale inimii pe durata unui minut. Inima este acel organ care pompează sângele către toate țesuturile si organele corpului, asigurând astfel oxigenul si nutrienții necesari.
Cât trebuie să fie pulsul, în funcție de vârstă?
Cea mai mare parte a oamenilor de știință consideră ca frecvența cardiacă normală pentru perioada de repaus este de aproximativ 100 de bătăi într-un minut pentru copiii care au vârsta cuprinsă între 6 si 15 ani, iar în cazul adulților care au împlinit si au trecut de 18 ani pulsul este de aproximativ 60 – 90 de bătăi într-un minut.
Informații despre valorile normale ale pulsului la adulți
În mod normal, în timpul efortului fizic susținut se ajunge la frecvența maximă a bătăilor inimii. De exemplu, în cazul unui bărbat cu vârsta de 30 de ani care face sport, pulsul poate ajunge la 150 în timpul exercițiilor si nu ar fi o valoare care să îngrijoreze. Totuși, dacă pulsul trece de 150 de bătăi pe minut în perioada de repaus, avem motive să ne îngrijorăm. O altă situație în care ar trebui să ne alarmăm este aceea în care pulsul scade sub 50 de bătăi pe minut. Este un puls normal pentru orele în care dormim, pentru că atunci funcțiile organismului sunt reduse, însă pentru perioada din zi în care suntem activi aceasta frecvență cardiacă este foarte mică.
Care sunt factorii care pot influența pulsul?
În afară de activitățile fizice, care determină un puls cardiac mărit, chiar daca vorbim despre mersul la sală sau despre un serviciu care presupune mult efort fizic, sunt si alte motive pentru care frecvența cardiacă este influențată în perioada de repaus.
Odată cu înaintarea în vârstă vom remarca, de exemplu, faptul că frecvența cardiacă descrește. Un alt factor care poate determina schimbări ale pulsului este obiceiul de a fuma. În situația persoanelor care fumează, frecvența cardiacă este mai ridicată. Pentru ca pulsul să revină în limite normale, renunțarea definitivă la fumat este foarte importantă.
În situația persoanelor supraponderale pulsul este unul mai mare în perioada de repaus, din cauza faptului că inima trebuie să pompeze mai mult sânge și să irige tot corpul.
Farmaciile vă pot oferi posibilitatea de a cumpăra un pulsoximetru, care să vă arate care sunt valorile pulsului dumneavoastră. Acest dispozitiv digital portabil este asemănător cu un tensiometru și este recomandat persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă, boli pulmonare obstructive cronice, pacienților care trebuie să își monitorizeze saturația de oxigen din sânge. Pulsoximetrele sunt foarte ușor de folosit, oferă o precizie maximă și au o durată de viață considerabilă.
În cazul în care descoperiți valori mai mari sau mai mici decât este normal vă rugăm să vă adresați medicului de familie și apoi medicului specialist!
Foto: Pexels