Premierul României, Nicolae Ciucă, a avut o întâlnire cu medicii de familie în care a discutat despre valul cinci al pandemiei de coronavirus provocat de tulpina Omicron. Șeful Guvernului a vorbit despre importanța vaccinării și aplicarea cum trebuie a măsurilor de protecție.
Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie, cei mai aproape de cetăţeni şi cei care cunosc bine comunităţile locale. Am aflat că peste 90% dintre medicii de familie sunt deja vaccinaţi, ceea ce este un lucru îmbucurător. Este de subliniat faptul că acesta poate fi considerat cel mai elocvent exemplu de încredere în ştiinţă al celor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.
Pe acest pilon construim rolul cheie pe care îl vor avea medicii de familie în gestionarea pandemiei. Urmărim amplificarea rolului și relevanței pe care îl au în noul plan realizat de Ministerul Sănătății. Prin implicarea lor în extinderea capacității de testare, aplicarea tratamentului cu forme ușoare ale bolii constituie măsuri care se impuneau pentru a putea să facem față valului cinci al pandemiei. Aceste acțiuni vin să pregătească cât mai eficient capacitatea noastră de răspuns la valul cinci, a declarat Nicolae Ciucă.
Ce crede Alexandru Rafila?
Ministrul Sănătăţii a şocat într-un interviu în care a anunţat că numărul de români infectaţi cu coronavirus se apropie, probabil, de 10 milioane ci nu doar 1,8 milioane cum arată statisticile.
A fost un număr mare de persoane care a trecut prin infecție, mai ales în valul al patrulea. Noi avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală. Probabil că numărul lor este mult mai mare. Multiplicarea care este de obicei utilizată este cu 5, deci probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecție, plus persoane vaccinate. Unii au fost și vaccinați și au trecut și prin boală.
Nu putem să facem o estimare extrem de clară, dar speranța pe care cred că o avem cu toții, indiferent de ce parte a baricadei suntem, fie că suntem medici, fie că discutăm de populația generală, să există o patogenitate redusă și într-adevăr să putem să trecem mai ușor peste acest val 5, dar nu putem să neglijăm măsurile care să permită accesul la serviciile de sănătate, serviciile medicale ambulatorii, medicația antivirală și testarea, a afirmat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe presă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, unde a vizitat Pavilionul V, care a fost afectat de incendiu la începutul acestui an.
Autoritățile recomandă populației să respecte măsurile de restricții și să se vaccineze împotriva coronavirusului.
Foto: gov.ro și alephnews.ro